Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ядрената индустрия не предлага лесни решения

Антон Иванов и Калоян Стайков в Бизнес старт, 16.08.2016

Антон Иванов, Български енергиен форум и Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Антон Иванов, Български енергиен форум и Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди да има адекватна национална стратегия за енергетиката, която да обхваща един по-дългосрочен период не могат да се коментират никакви трайни решения за енергетиката на България. Това казаха Антон Иванов, Български енергиен форум и Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова в своя коментар за бъдещето на проекта „Белене“.

Ядрената индустрия не предлага лесни решения, каза Антон Иванов. „Всеки един проект в Европа е едно голямо предизвикателство и не предполага бърза реализация на нито един от етапите. Най-бързото решение, което се предлагаше бе продажбата на оборудването на трета страна, но аз съм убеден, че и това решение изисква време за подготовка. Така че заплащането на това оборудване трябва да се реализира със собствени сили“.

„Проекти, като „Белене“ са сериозни начинания, които се случват трудно и бавно. Това не е случайно. Говорим за активи с живот минимум 30 години. Такива решения не могат да се вземат за два месеца. Ние за два месеца видяхме три решения за „Белене“. Трябваше до сега да има ясно решение, защото делото не е от вчера и резултатът бе сравнително предизвестен. Последната идея, че след като имаме реактор, трябва да си построим централа, е просто абсурдно“, заяви Стайков.

По думите на Иванов България трябва да реши един основен въпрос - дали трябва да разглежда своята енергетика, като част от общата европейска енергийна стратегия или ще се върви към национална политика. Ако се върви към втория вариант „не е много ясно как трябва да изглежда тази национална политика“.

„Трябва да се имат предвид и възможностите за внос. Нашите политици продължават да разглеждат България, като отделен остров и докато това е така ще имаме решения от типа „копче – балтон“ - казва се, че ще има недостиг в бъдеще и веднага решението е „да си построим централа“. Другото е, че че трябва да се грижим за финансовото оздравяване на този сектор. Имаме добри резултати тази година, но това трябва да се превърне в тенденция. Много от сериозните проблеми не са решени в този сектор“, каза Стайков.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт