Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нужно упражнение ли бяха стрес тестовете

Доц. Емил Хърсев, УНСС и Васил Кендов, АПБФУ в Бизнес старт, 16.08.2016

доц. Емил Хърсев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria доц. Емил Хърсев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стрес тестовете бяха изключително скъпо упражнение, което нанесе доста вреди, не толкова на банковата система, колкото на българския бизнес. Това заяви преподавателят в УНСС доц. Емил Хърсев по Bloomberg TV Bulgaria. Заедно с председателя на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги (АПБФУ) Васил Кендов в „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев той говори за резултатите от преминалите проверки на активите в банковата система. "От него нямаше нужда, но може би беше добре, че беше проведено, за да се изчистят едни съмнения, подклаждани от редица „пишман анализатори“ и най-вече от ЕК", допълни доц. Хърсев.

Кендов се съгласи с тезата на доцента, че това беше скъпо упражнение, но от друга страна е хубаво, защото се създава култура банките да бъдат проверявани от време на време, "дори от БНБ". Но двамата заеха диаметрално противоположна позиция по линия на големината на регулациите в българската банкова система. Има цели регулаторни институции, които липсват в българското банково законодателство, каза Кендов, давайки за пример, че в случай на съд, една банка се нуждае от едва четири дни да извади изпълнителен лист срещу някой индивидуален свой клиент, докато в обратния случай процесът трае минимум две години и половина.  

Резултатите бяха в пъти над очакванията "на цялата кохорта писачи на доноси срещу българските банки", заяви доц. Хърсев. Стрес тестовете се доказаха като изключително негоден инструмент, допълни той , подчертавайки реакциите в ЕС, след проверките на големите европейски банки преди две седмици, включително заплахите на италианския премиер Ренци.

Чуйте повече:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт