Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Отличните резултати на банковата система не трябва да бъдат повод за самодоволство

Петър Андронов в Бизнес старт, 15.08.2016

Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите не ни изненадаха и са отлични на фона на консервативната методология, която използва централната банка и сравнително по-тежкия стрес тест, който приложихме в България.​ Това не бива да бъде повод за самодоволство. Това ниво трябва да се подобрява. Това каза Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Резервът, който имаме в банковата система, е добър, макар че не е разпределен равномерно".

"Кредитния портфейл на банките малко е нараснал, но с характерния темп от последните години. Не се усеща да се е променила кредитната активност".

Стрес тестове се правят непрекъснато, каза Андронов. "Ние ги правим над 15 години, и в България. Това е част от надзорната техника, но до сега не са оповестявани".

"Проверката на активите бе голямото събитие, през което преминахме тази година", уточни председателят на Асоциация на банките в България. "Това е еднократно вадилидиране на отчетите на банките. То удостоверява отделните позиции на банките и изисква много време. Това не се прави всяка година и дано да не се прави всяка година, защото означава, че банковият надзор не работи. Това упражнение е и легитимация на работата на регулатора. ЕЦБ го направи, когато поемаше надзор над европейските централни банки, за да е на ясно какво поема".

"Централната банка направи консервативна и строга проверка. Ние, от банките, очакваме така да продължи този надзор, за да не се налага да правим нови такива оценки".  

Андронов коментира и влиянието на "лихвената диета" на ЕЦБ върху европейската банкова система, както и рисковете пред българския ипотечен пазар. ​

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт