Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европа не може да си позволи да стане по-социална

Любов Панайотова в Бизнес старт, 15.08.2016

Любов Панайотова, фондация Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любов Панайотова, фондация Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като законодателство Европа е прекалено социална и се нуждае от регламенти, за да не може да се злоупотребява. Това каза Любов Панайотова от фондация Европейски институт, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Не съм оптимист, че Европа може да си позволи да стане по-социална, защото финансовият ресурс ще намалява, независимо дали някой от по-силните страни могат да увеличат вноските си, а други да намалят определени програми, които не са толкова належащи в момента. Вноската на Великобритания в бюджета на ЕС е значителна и това трябва да бъде компенсирано", каза Панайотова. Това ще касае следващия финансов период, защото и самият Brexit "не виждаме да стане до тогава". 

"Приоритетите са ясни – на първо място сигурността, заедно с всички други компоненти, като миграционните потоци. Вече да не го наричаме криза, но трябва да се работи много по активно в страните на миграция".

"Когато сме в един толкова силно глобализиращ се свят, няма прагматични индивидуални решения. Дори за момента да бъде поощряван т.нар. национален интерес, той в последствие се оказва много горчив. Наистина виждаме един двоен аршин в Европа по отношение на газовите проекти към Русия. Ясно виждаме къде отиват доставките . Те ни заобикалят, а България не успя да направи така, че да получава регулярно газови доставки и да бъде независима, да има някаква диверсификация, без да бъде съдена да плаща санкции за неизпълнени проекти и т.н."

По думите на Панайотова демокрацията по света е в отстъпление и "това е реалност и в Европа". "В Братислава ще се обсъди бъдещето на ЕС. Сега вратата е отворена за всички, които желаят да направят предложения. За пръв път страните от Източна Европа ще могат да говорят за това каква Европа искат. До сега само се присъединявахме, не бяхме създателите. А сега ще работим за основите". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт