Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българската икономика не е в наркотична зависимост от европейските средства

Андрей Новаков в Бизнес старт, 15.08.2016

 Андрей Новаков, евродепутат от Европейската народна партия Андрей Новаков, евродепутат от Европейската народна партия

Няма друга държава в ЕС, която да получава толкова европейски пари - почти 1400 евро на глава от населението. Това каза Андрей Новаков, евродепутат от Европейската народна партия в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. „Ползите ни в Европейския съюз далеч надхвърлят числата от положителното ни бюджетно салдо за 2015 година“.

"Надяваме се, че един от митовете, които често пъти се налагаше да опровергаваме, е окончателно приключен. Когато кажеш, че за 2015 година сме внесли около 425 млн. евро в европейския бюджет, а за същия период сме получили 2 млрд. 700 млн. евро, едва ли ще се намери някой, който да каже, че членството не е от полза за българските граждани".

Освен сухата статистика това са средства, които са инвестирани, а не са изхарчени еднократно. Търси се мултиплициране на ефекта от тази инвестиция, за да се върнат повече пари, каза още Новаков.

За коментарите, че за миналия програмен период около 80% от публичните инвестиции в България са резултат от европейски проекти, Новаков заяви: "Има държави, където този процент е дори по-голям – Словакия, Унгария. Не можем да направим драма от това. По-скоро става дума за явление за развиващите се икономики, в които европейските средства играят ключова роля, но не бих казал, че икономиката ни е в наркотична зависимост от европейските средства".

Евродепутатът Андрей Новаков сподели и мнението си за това как, от чисто финансова гледна точка, би могъл да бъда преформатиран европейския бюджет така, че да отчете излизането на Великобритания, както и евентуалните нови приоритети в развитието на Европа.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт