Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България - новата дестинация на световната автокарта

арх. Любомир Станиславов, Automotive Cluster Bulgaria, Бизнес старт, 12.08.2016

арх. Любомир Станиславов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria арх. Любомир Станиславов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Производството на части и компоненти за автомобилната промишленост е най-бързоразвиващата се индустрия в българската икономика в момента. Това заяви изпълнителният директор на Automotive Cluster Bulgaria арх. Любомир Станиславов в "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. Към този момент тя съставлява 4% от БВП, спрямо 2% преди няколко години, допълни той.

Въпреки това България все още е на последно място в Източна Европа по развитие на тази индустрия, каза арх. Станиславов. Закъснението при нас е в порядъка на 10 години спрямо страни като Чехия, Унгария и Румъния, добави той.

Най-реалистично е България да се сравнява с Унгария, но безспорен лидер е Словакия, където 60% от икономиката се дължи на автомобилния сектор, заяви арх. Станиславов. По размер и брой на населението Словакия е съразмерна с графство Детройт в САЩ, но в източноевропейската страна се произвеждат повече автомобили, отколкото в Моторния град. 

Радостната новина обаче е, че България вече не изостава от скоростта на развитие на автомобилния сектор в другите източноевропейски страни, каза арх. Станиславов. В България има около 110 компании, работещи в този отрасъл и 90% от тях планират разширяване на дейността си, допълни той.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт