Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво печели Европа от сближаването между Турция и Русия

Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, Бизнес старт, 10.08.2016

Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смяната на курса на Ердоган не е смяна на геополитическите цели, а само на стратегията и тактиката. Европа и България печелят от сближаването на две големи сили като Русия и Турция, защото се отива към по-голяма сигурност. Това каза Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му Европа може само положително да оцени затоплянето на отношенията между двете страни, тъй като се отваря възможност за постигането на мир в Сирия и ограничаване на бежанския поток. Николов остана скептичен тази цел да бъде постигната скоро, като заяви, че става все по-невъзможно Сирия да остане единна и се върви към федерализация. 

"Говорейки за евентуални загуби на Европа и САЩ от това сближаване, единствено можем да мислим за Турски поток, защото той ще подрони усилията на Европа да диверсифицира газовите си доставки. Губи се значението от възобновяването на Набуко, влиянието на Украйна намалява", допълни експертът.

Николов каза още, че руският президент не вярва изцяло на турския си колега въпреки напредъка, който е постигнат на срещата. "Ердоган е импулсивен, а и Путин си дава сметка, че той преследва само националните си цели", обясни той. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт