Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Все повече инвестиции в пивоварния сектор в България

Ивана Радомирова, Съюза на пивоварите, Бизнес старт, 09.08.2016

Ивана Радомирова, председател на Съюза на пивоварите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивана Радомирова, председател на Съюза на пивоварите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пивоварната индустрия в България е една от малкото с много добро ниво на развитие, което се дължи на успешната приватизация. От 1994 досега инвестициите в бранша само в дълготрайни материални активи възлизат на над 1,3 млрд. лв. Това каза Ивана Радомирова, председател на Съюза на пивоварите, в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя подчерта, че навлизането на мощни концерни е дало силен тласък на сектора и е провокирало създаването на благоприятна конкурентна страна. Радомирова посочи още, че за последните 10 години пазарният дял на чуждите инвеститори е между 84% и 87%, на четирите български компании - 11%, а вносната бира обхваща 3% от пазара. 

През 2015 са произведени и консумирани с по 2% повече бира спрямо година по-рано. "Тенденцията на леко увеличение продължава и от началото на 2016. Надяваме се да се запази до края на годината", каза Радомирова, допълвайки, че от май до септември се генерират около 60% от продажбите на бира в страната. 

"За последните 5 години българинът е консумирал средно по 72 литра бира, а за 2015 те са 73,5. Сред страните в ЕС сме на 13-14 място", обяви тя. 

Целия разговор може да видите във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт