Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как трябва да се определят минималните осигурителни прагове

Теодор Дечев от АИКБ и проф. Ганчо Ганчев, Бизнес старт, 08.08.2016

Теодор Дечев от АИКБ и проф. Ганчо Ганчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Теодор Дечев от АИКБ и проф. Ганчо Ганчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При договарянето на минимални заплати по икономически дейности е необходимо се отчитат диспропорциите между отделните отрасли. Сега цели наши отрасли, като шивашкия и текстилния, се съревновават с производители, които не са в ЕС. Това каза Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) във връзка с позицията на работодателите относно определянето на минималните осигурителни прагове в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му в момента минималната работна заплата се определя без ясна икономическа логика и с последното ѝ увеличение в няколко отрасъла на икономиката се получава така, че средната заплата е дори по-ниска от минималната. 

Според Дечев административното определяне на минималните осигурителни прагове в случай, когато не бъде постигнато съгласие при преговорите, често води до злоупотреби. "По принцип определянето се прави на база на среднопретеглено увеличение. Нашето правителство пресмята тези прагове средно аритметично и така се получава по-голямо увеличение, което води до нарастване на сивия сектор. Това е една от причините да бъде атакуван самият механизъм на минималните осигурителни прагове", обясни той.

"Цената на междунарозната работна ръка вече започна да се определя от глобалния пазар. Практиката на правителството да поддържа по-високи работни заплати помага на бизнеса, защото го ориентира", каза икономистът проф. Ганчо Ганчев. Според него целият процес трябва да тръгне от положението на страната в ЕС и заплатите, които се плащат в останалите страни. 

По думите му най-правилно е договарянето да става на национално равнище, където се сблъскват глобално търсенето и предлагането. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт