Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Митовете за социалното подпомагане

Ваня Григорова, икономически съветник на КТ Подкрепа, в Бизнес старт, 05.08.2016

Ваня Григорова, икономически съветник на КТ Подкрепа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ваня Григорова, икономически съветник на КТ Подкрепа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не се правят толкова злоупотреби със социалните помощи, колкото всички твърдят. От две изследвания, направени в Канада и Великобритания, става ясно, че злоупотребилите са съответно 0,7% и 0,6% от всички, които получават социални помощи. Това каза Ваня Григорова, икономически съветник на КТ Подкрепа, в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите й 36% от българите се оказват бедни, когато се отчетат всички уязвими групи, сред които работещите бедни, тези които са здравно неосигурени само поради дълбока бедност, бедните пенсионери. "Около 2,6 млн. души живеят с доходи под 300 лв.", допълни Григорова, подчертавайки, че това е доста повече от официалната статистика. 

Икономистът коментира още, че планираната помощ за енергийно бедните категорично няма да стигне за всички нуждаещи се. "Помощта ще бъде около 7,20 лв. за едно домакинство на месец", обяви Григорова. 

Във връзка с инвалидните пенсии тя заяви, че сред тези 600-700 хил. души голяма част получават инвалидни добавки, които са в размер на 20-30 лв. на месец. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт