Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Всяко пето домакинство има резерв да потребява енергия по-ефективно

Богомил Николов от асоциация Активни потребители и Калоян Стайков от ИПИ в Бизнес старт, 04.08.2016

Снимка: Ronda Churchill/Bloomberg News Снимка: Ronda Churchill/Bloomberg News

20% от българското население, или всяко пето домакинство, има резерв да направи преход към по-ефективно разходване на енергията. Това коментира Богомил Николов от асоциация "Активни потребители" във връзка с борбата срещу енергийната бедност в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му за разлика от класическата бедност, енергийната има шанс да се лекува не само с доходи, но и с повече ефективност. "Ниските доходи са основната причина, но също и цените на енергийните продукти и лошото състояние на сградите", заяви Николов. Според експерта политиката по санирането трябва да се обвърже с броя на енергийно бедните. 

"Необходима е специализирана помощ към енергийно бедните домакинства, но основната разлика с общата политика е, че тя трябва да е в известна степен временна. Тоест трябва да работи в такава посока, че в обозримо бъдеще тези домакинства вече да не са енергийно бедни", каза икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

Според него цените не могат да се считат като сериозен фактор, защото са най-ниските в ЕС и няма как да се понижат. Важното обаче е самите домакинства да имат отношение към своето потребление, тъй като в момента то е неефективно

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт