Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Готова ли е България да приеме еврото?

Никола Янков, председател на СД на Експат Капитал, в Бизнес старт, 03.08.2016

Никола Янков, председател на СД на Експат Капитал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков, председател на СД на Експат Капитал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е готова за влизане в „чакалнята“ на еврозоната от няколко години насам. В програмата за управление и реформиране на банковата система, публикувана през ноември 2015 на сайта на БНБ, става ясно, че членството в Единния надзорен механизъм (ЕНМ) за България вече не е поставено като цел, т.е. централната банка няма намерение да придвижи страната към влизане в еврозоната или ЕНМ на банковата система. Това каза Никола Янков, председател на СД на Експат Капитал, в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Членството на България в еврозоната би задълбочило интеграцията на страната с ЕС, коментира още той. Според него в момента България се намира в неизгодна позиция при евентуални процеси на дезинтеграция на съюза, поради което "би било адекватно от гледна точка на политическите приоритети на страната да заявим официално своето намерение“. Причината да не се прави стъпка в тази посока най-вероятно се дължи на опасенията за загуба на суверенитет върху надзора на българската банкова система, смята експертът. 

Янков коментира още очакваните резултати от стрес тестовете на банките в България. Според него, ако бъдат по-пълно представени данните от тях, "това би било аргумент в полза на членството на България в еврозоната, тъй като теоретично ще се види, че страната има стабилна и перспективна банкова система".  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт