Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Докъде стигна националната регулация на дроновете

Проф. Йордан Георгиев от Асоциация безпилотни летателни системи, в Бизнес старт, 03.08.2016

Проф. Йордан Георгиев от Асоциация безпилотни летателни системи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Йордан Георгиев от Асоциация безпилотни летателни системи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необходимо е да започне регулиране на дейностите с дронове в страната. В редица европейски държави като Великобритания, Франция, Германия и Холандия то вече е факт, защото индустрията иска правила. Без тях не може да се провежда бизнес. Това каза проф. Йордан Георгиев от Асоциация безпилотни летателни системи в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той обясни, че в момента на работна група, инициирана от транспортния министър Ивайло Московски, се обсъжда създаването на национална регулация. Според експерта е достатъчно европейските практики да бъдат приложени у нас, като предложението е да се използва нормативната уредба от Скандинавските страни. 

По думите му обучението и подготовката за работа с дронове е от изключително важно значение. "Да не забравяме, че тази технология е преди всичко военна. Трябва да сме много внимателни при създаването на нормативните документи за гражданското ѝ приложение", допълни Георгиев. 

Той коментира, че в България дроновете имат голямо приложение в селското стопанство, енергетиката и превенцията при бедствия и кризи.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт