Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как се развива автомобилният пазар в България?

Иля Селиктар, гл. редактор на Auto Press, в предаването Бизнес старт, 01.08.2016

Иля Селиктар, гл. редактор на Auto Press. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иля Селиктар, гл. редактор на Auto Press. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съществуват големи разлики между автомобилния пазар в България и този в съседните страни. В България няма ограничения по отношение на вноса на стари автомобили. Съотношението на продадените нови автомобили спрямо стари такива е 1/10. Това каза главният редактор на Auto Press Иля Селиктар в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България е страната с най-ниски доходи на глава от населението в ЕС. Това е водещият фактор в структурата на пазара на автомобили. При 3,2 млн. регистрирани автомобила в България, може да се каже, че автомобилизацията на страната е на високо ниво. "Въпреки това, ако направим вертикален разрез на личните автомобили по отношение на годините, ще видим, че нещата са драстично плашещи", коментира още той.

Позитив при закупуването на стар автомобил е по-ниската данъчната тежест. Дължимият данък на един малък автомобил на 20 години е от порядъка на 15-20 лева. Държавата не гледа по посока на чистите автомобили. В София, например, единственият плюс от карането на електрически автомобил е фактът, че синята зона е безплатна. За сравнение в САЩ бонусът, получаван в данъчно отношение при закупуване на хибриден или електрически автомобил, е в размер на $7500.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт