Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Единственият изход е дострояването на АЕЦ Белене

Явор Куюмджиев, бивш зам. - министър на енергетиката, и Иван Хиновски, БЕМФ, Бизнес старт, 1.08.2016

Явор Куюмджиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Явор Куюмджиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

АЕЦ Белене е отдавна компрометиран проект. Така обобщи идеите за възраждането на втората българска ядрена централа Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум по Bloomberg TV Bulgaria. Заедно с бившия заместник - министър на енергетиката Явор Куюмджиев в "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова, той говори за това има ли начин и нужно ли е АЕЦ Белене да се рестартира. От инженерна гледна точка проблем е стабилността на коритото на Дунав и подложния бетон, но от друга - липсва връзка между централата и пазара, каза Хиновски, подчертавайки, че най – големият проблем е намирането на инвеститор.

България до момента е инвестирала 1,5 млрд. лв в площадката на Белене и още 1,3 млрд. предстои да даде за оборудването, каза Куюмджиев, който беше на диаметрално противоположна позиция спрямо Хиновски. Ще бъде грешка, ако допуснем тези почти 3 млрд лева да отидат на вятъра, допълни Куюмджиев.

По думите на бившия заместник - министър на енергетиката до ден днешен от 2009 насам България е изградила слънчеви мощности за 1100 мегавата и 600 още – във вятърна енергия. Това са почти два блока ядрена енергия, допълни той, подчертавайки, че построяването на ядрена централа, успоредно с ВЕИ-та, не противоречи на европейското законодателство.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт