Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Обучението на кадри по киберсигурност трябва да бъде застъпено в закона

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, в Бизнес старт, 29.07.2016

Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законите, които се пишат, не третират как да обучим и създадем кадрите по киберсигурност. Държавата следва да направи програми и да образова специалисти в тази област и след това да ги назначава. Това каза експертът по киберсигурност Спас Иванов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него засиленото присъствие на службите ще продължи и трябва да се въведат такива технологии, които да позволят в реално време да се извършва мониторинг на целия трафик и да се извличат данните, които са необходими за съставянето на политики, свързани със сигурността.

"Това у нас, а и в редица европейски държави дори още не се обсъжда", посочи той, допълвайки, че в момента основното оръжие на държавните институции в борбата срещу кибератаките е цензурата, защото нямат ресурс за друго. 

Иванов коментира и мрежите за комуникация на ИДИЛ, казвайки, че тя успява да привлече едни от най-добрите IT специалисти в света. "Това, което не се дискутира в публичното пространство, е защо оставяме ИДИЛ да има толкова големи приходи в момента и защо никой не ги контролира. Ако няма пари, тя няма да може да направи нищо", допълни експертът. 

Целия разговор може да видите във видеото:

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт