Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият председател трябва да възстанови доверието в КФН

Борислав Богоев, бивш зам.-председател на КФН, и проф. Милчо Стоименов в Бизнес старт, 28.07.2016

Борислав Богоев, бивш зам.-председател на КФН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борислав Богоев, бивш зам.-председател на КФН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият председател на Комисията за финансов надзор трябва да възстанови доверието в регулатора. През последните години той бе компрометиран в голяма степен, затова е необходимо да се направи пълна проверка на безобразията, извършвани там. Това каза бившият зам.-председател на КФН Борислав Богоев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му председателят на регулатора няма пряко участие във функционирането на капиталовия пазар, но е важно да създаде ясни и точни правила и равен достъп до информацията. 

"Съгласно закона за КФН председателят е пръв измежду равни. По отношение на стрес тестовете той няма почти никакво отношение освен организационно", подчерта експертът. Според него обаче е важна интерпретацията на резултатите от проверките и по какъв начин Комисията ще ги обобщи и представи на българското общество и европейския регулатор. 

"Капиталовият пазар във всяка една държава е функция от развитието на икономиката. Вече повече от две десетелитеия се извършват пазарни реформи, но населението и много от пазарните субекти недостатъчно вникват в логиката на пазарната икономика. Ниската финансова грамотност и някои решения на властите спъват развитието на българския капиталов пазар", посочи проф. Милчо Стоименов

Според него изборът на новото ръководство преди започването на стрес тестовете е правилният подход, тъй като трябва да се предприеме "нов стил и метод на работа". 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт