Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Фед ще повиши лихвите най-рано в края на годината

Финансистът Николай Ваньов в Бизнес старт, 28.07.2016

Финансистът Николай Ваньов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Николай Ваньов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2009, когато започна политиката на количествени улеснения и понижаване на лихвите, никой не очакваше, че това ще е новото нормално. Евтините пари формираха голяма част от ръста в САЩ. Това каза финансистът Николай Ваньов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той коментира последното заседание на Фед, на което институцията очаквано остави основната лихва непроменена. Според него най-рано в края на годината можем да очакваме повишение. "Високите нива на долара означават много малки шансове за инфлация и това е голямата пречка за Фед. Това, което им позволи да кажат, че са настроени за повишение, бяха силните данни за пазара на труда", добави Ваньов.

По думите му вероятността бичите тенденции на капиталовия пазар да заприличат на балон става все по-голяма. "Не защото в САЩ не затягат паричната политика, а защото глобално виждаме най-приемствената парична политика в историята. Имаме отрицателни лихви от Япония до Великобритания, спадове на пазарите на суровини в Австралия. Това със сигурност би се отразило в по-сериозен спад", каза финансистът. 

Според него, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ, ще има голяма волатилност на пазарите. 

Целия разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт