Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Спадането на лихвите по кредитите ще продължи

Финансовият експерт Костадин Джигов в Бизнес старт, 27.07.2016

Финансовият експерт Константин Джигов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансовият експерт Константин Джигов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лихвите ще продължат да падат и, ако се повиши покупателната способност, хората ще започнат да търсят повече кредити. Сега обаче трябва да се възстанови изгубеното доверие между кредиторите и кредитополучателите. Това каза финансовият експерт Костадин Джигов в предаването "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той коментира оповестените от БНБ данни, че обемът на лошите кредити е на 5-годишно дъно. Една от причините за това е, че в последните 1-2 години лошият портфейл на банките е станал по-прогнозируем. На второ място - раздвижването при самото кредитиране, най-вече ипотечно и фирмено, а на трето - фактът, че банките продължават да продават пакети проблемни дългове, за да намалят лошата част от портфейлите си. 

Джигов коментира и ситуацията с лошите кредити на бизнеса у нас. "Компании, които видяха, че не могат да се преструктурират по стандартния начин, запазиха част от бизнеса си, прехвърлиха го в нови компании, които натрупаха история и започнаха да теглят заеми. Тези, които успяха да се преструктурират, изцяло се ориентираха към износ", посочи експертът. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт