Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият Закон за храните ще се бори със сивата икономика

Мариана Кукушева и Кирил Вътев в Бизнес старт, 27.07.2016

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият Закон за храните поставя в центъра българския потребител. Той е част от законодателството за борба със сивата икономика и контрабандата и ще преустанови паралелния внос. Освен това ще върне изгубеното доверие към българските производители и дистрибутори на храни. Това каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria

Тя заяви, че влизащият за обсъждане днес в Министерския съвет закон е първият в страната, който е изготвен изцяло по европейски модел. 

"Предложението на бизнеса да се освободят от ДДС храни с изтичащ срок на годност ще сложи край на преетикирането им, което създава рискове за потребителите, а със сегашния закон не се ограничава", поясни Кукушева. Тя допълни, че се предвижда всички обекти за производство и търговия на храни, както и транспортни средства, да бъдат регистрирани. Ще бъде създаден и Национален съвет по храните, в който ще са обусловени критериите за една браншова организация. По думите на Кукушева новият закон няма да натовари финансово бизнеса. 

"Изобщо не става дума за копиране само на европейските стандарти, а за разумно адаптиране към българската действителност", посочи Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. По думите му промяната няма да е голяма конкретно за производителите, а по-скоро за българското общество, защото ще създаде възможност за ежедневно подпомагане на хората с храни, които са в излишък. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт