Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Псевдореформа ли са пръстовите отпечатъци в болниците

Проф. Цекомир Воденичаров и доц. Стайко Спиридонов в Бизнес старт, 26.07.2016

Проф. Цекомир Воденичаров и доц. Стайко Спиридонов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Цекомир Воденичаров и доц. Стайко Спиридонов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С псевдореформи няма как да се подобри една система, която по принцип е грешно заложена. Идентификаторът на пръстови отпечатъци не е добър инструмент. Здравната реформа започна, но първо трябва да се дискутира дали е била правилно построена, защото моделът доказано не работи. Това каза проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София, в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него трябва да се създаде обстановка, при която НЗОК да се конкурира с други структури, което ще доведе до по-високо качество и по-ефективно управление на нашите пари за здраве. По думите му това ще се пренесе на по-ниско ниво и върху болниците, където лекарите ще се конкурират за по-добро качество. 

"Преди повече от 10 години имахме 1 млн. хоспитализации, а сега, при условие, че населението е намаляло с 10%, имаме вече 2 млн. хоспитализации. Ето как се заобикаля една инициатива", обясни Воденичаров. 

Според Стайко Спиридонов, председател на Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт, в системата е необходим контрол, който да бъде основан на самоконтрол. По думите му, ако не се оставят дейности и медицински изделия да се плащат от пациента в самата болница, което е предпоставка за корупционни практики, това би могло да помогне за демонополизацията на Здравната каса. 

"Одобрявам пръстовия отпечатък, защото поне в началото ще се контролират тези болници, които в момента мамят Касата и държавата", каза още Спиридонов, допълвайки, че това няма да реши генерално проблема. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт