Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Един на всеки 113 души е гонен от мястото, където живее

Николай Чирпанлиев, бивш директор на Агенцията за бежанците, в Бизнес старт, 26.07.2016

Николай Чирпанлиев, бивш директор на Агенцията за бежанците. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Чирпанлиев, бивш директор на Агенцията за бежанците. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2015 броят на хората, засегнати от военни конфликти, се е увеличил с няколко милиона. В момента в света има 15 военни конфликта, които за 2014 са породили около 60-милионна вълна от бежанци, а през 2015 те вече се повишават на 65,3 млн. души. По данни на ООН един на всеки 113 души в света е гонен от мястото, на което живее. Това каза Николай Чирпанлиев, бивш директор на Агенцията за бежанците, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Сирийците, които търсят убежище, вече са нараснали от 4 на 4,9 млн. души, като 2,5 млн. са в Турция. Втората страна, която произвежда най-много бежанци, е Афганистан - 2,7 млн. души, а третата - Сомалия - 1,1 млн. души. Чирпанлиев допълни, че в момента се наблюдава леко затихване на бежанския поток в Балканските страни за сметка на Италия. 

Експертът коментира и Дъблинския регламент. "Има огромна разделителна линия по отношение на европейските партньори. ЕС не спазва основните европейски принципи на солидарност и споделена отговорност. Държави от Централна и Северозападна Европа категорично отказват да приемат бежанци по една или друга причина", обясни той. 

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт