Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ и Китай намаляват зависимостта си една от друга

Проф. Нако Стефанов, СУ, Бизнес старт, 25.07.2016

Проф. Нако Стефанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Нако Стефанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки че темата на срещата на финансовите министри на Г-20 в Китай беше по-скоро Brexit, проблемите в Южнокитайско море ще бъдат обсъждани на срещата на лидерите на двайсетте най – големи икономики от 4 – 5 септември в Ханджоу. Това заяви проф. Нако Стефанов от Софийския университет по Bloomberg TV Bulgaria. В „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев той говори за срещата, провела се миналия уикенд в Ченгду, напрежението в Жълто море, сепаратисткия ислямистки тероризъм в Северозападен Китай и за цялостната политика в Азия.

По думите му както Пекин, така и Вашингтон „се опитват да се измъкнат от голямата търговска зависимост помежду си“. САЩ се опитва да замести китайския внос с производство на място, но на различно технологично ниво, каза проф. Стефанов в допълнение на тенденцията при Поднебесната империя водещ двигател на икономиката да бъде вътрешното потребление, а не износа към богатите страни.

Китай се стреми да си осигури контрола на зона, през която минават 40% от доставките на Пекин на петрол, заяви проф. Стефанов. Поднебесната империя се опитва да остави този проблем да бъде решен именно от страните, имащи пряко отношение към него, допълни той, подчертавайки отказа на Пекин да зачете последното решение на съда в Хага.  

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт