Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нов Закон за професионалното образование напролет?

Доц. Борислав Великов, зам.-председател на Комисията по образование и наука, и Росица Стелиянова от АИКБ в Бизнес старт, 22.07.2016

Доц. Борислав Великов, зам.-председател на Комисията по образование и наука, и Росица Стоянова от АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Борислав Великов, зам.-председател на Комисията по образование и наука, и Росица Стоянова от АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Закона за професионалното образование и обучение бяха гласувани окончателно и влизат в сила от 1 август. Министърът на образованието Меглена Кунева се ангажира за подготовката на голям нов закон и направените промени ще намерят своето детайлно място там. Очаква се работата по него да започне през септември. Това коментираха доц. Борислав Великов, зам.-председател на Комисията по образование и наука, и Росица Стелиянова от АИКБ в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Двамата коментираха доклада на Сметната палата, който отправя сериозни критики по отношение на липсата на оценка на качеството на образование, неотчитането на регионалните специфики, неефективното обновление на материалната база. Във връзка със забележката към бизнеса, че не е достатъчно активен, Стелиянова посочи, че АИКБ работи успешно особено с техническите университети и в момента подготвя проект за създаване на рейтингова система на търсени на пазара на труда професии.

"Бизнесът беше леко обезсърчен заради липсата на нормативна база, която да му позволи реално да се включи", каза тя, допълвайки, че голяма част от фирмите са изразили готовност за подкрепа на дуалното образование, включително със собствени средства. По думите й трябва да се направят промени в Кодекса на труда, които да регламентират специален вид трудови договори за този тип обучение. 

Доц. Великов заяви, че има добър диалог между министерството и бизнеса. Според него има вероятност новият Закон за професионалното образование да е готов още през пролетта и да влезе в сила от следващата учебна година. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт