Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Последиците от опита за преврат на този етап са неясни

Мехмед Юмер, гл. редактор на Zaman – Bulgaria, Бизнес старт, 19.07.2016

Мехмед Юмер, гл. редактор на Заман – България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мехмед Юмер, гл. редактор на Заман – България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Неуспешният опит за преврат породи два въпроса – дали с този акт се слага край на опитите за военен преврат в турската история или може да се отключи още повече инстинкта за самосъхранение на военните, в резултат на което да последва още по-силен отпор от тяхна страна. Това каза главният редактор на „Zaman – Bulgaria“ Мехмед Юмер в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него една от хипотезите за извършването на опита за преврат е, че метежниците са разчитали на обществена подкрепа. По думите му умишлено този акт не е бил извършен в късните или ранните часове на нощта. „Вероятно военните, участвали в опита за преврат, са разчитали на това, че има обществено недоволство срещу правителството предвид извършването му след 22:00 часа - време, в което все още има движение по улиците“, коментира той.

На този етап последиците от опита за преврат са много неясни, посочи още Юмер. „Не може да прогнозираме какво би станало, ако има смяна в ръководството на страната. Близо 3000 магистрати са заловени, а броят на военните достига 7000. Над 1500 служители в държавната администрация, обвинени във връзка с организирането на преврата, са освободени от работа. Обществото е неспокойно", допълни главният редактор. Наблюдава се обезсилване на армията, чистка сред държавната администрация и магистратите в Турция. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт