Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Призивите за връщане на смъртното наказание в Турция будят притеснение

Ген. Чавдар Червенков, експерт по сигурността, в предаването Бизнес старт, 18.07.2016

Ген. Чавдар Червенков, експерт по сигурността. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ген. Чавдар Червенков, експерт по сигурността. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Призивите за връщане на смъртното наказание в Турция будят тревога. Това каза ген. Чавдар Червенков, експерт по сигурността, в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria по повод опита за военен преврат в Турция. 

По думите му Турция е страна, в която през миналото столетие политическите кризи са се решавали от армията с военен преврат. С идването си на власт Ердоган ограничава властта на армията. "Извършени бяха промени както в конституцията, така и в армията. Последствията от всички тези мерки доведоха до настоящите събития. В страна членка на НАТО и кандидат за член на ЕС политически въпроси не могат да се решават по този начин", заяви ген. Червенков. 

Европа и част от света продължават да живеят по инерция от края на 90-те години, когато сътрудничеството между Изтока и Запада започва да набира скорост, а между НАТО и Русия се установява диалог, коментира той. Военната опасност остана далеч и това "приспа" структурите и хората, каза експертът, допълвайки, че анексите на Крим са послужили като катализатор НАТО да се усети, че събитията са го подминали. 

По-големите инвестиции в отбрана и сигурност в дългосрочен план ще наложат внимателно пренареждане на приоритетите и ефективно разходване на средствата.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт