Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българинът се чувства все по-сигурен за доходите си

Доц. Григор Сарийски от БАН в Бизнес старт, 18.07.2016

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Българите не са станали по-богати и не се чувстват по-богати, но са по-сигурни за доходите и работното си място. Това е причината драстично да се увеличат планираните от тях покупки през следващите 12 месеца. Това каза доц. Григор Сарийски от БАН в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той поясни, че през февруари и март, когато безработицата е спаднала трайно под 10%, са отчетени и най-високите темпове в оборотите при продажбите на дребно. Според икономиста това, което закотвя българската икономика, е преобладаването на отрасли с ниска добавена стойност

"В момента няма ефективно лекарство, с което да лекуваме световната икономика", заяви Сарийски, допълвайки, че това, което отличава една държава от друга, са данъчната политика, политиката по доходите и делът на капиталовите доходи.

"Мерките, които се взимат за спасяването на икономиката, подпомагат основно домакинствата с големи доходи. Онези, които са на върха на пирамидата и разполагат с над 1 млн. долара, през 2010 притежаваха 35% от световното благосъстояние, а през 2014 - 45%. Това е в следствие на количествените улеснения. При средното домакинство делът на капиталовите печалби е около 14%. Това е причината за изместването на доходите", каза още икономистът. 

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт