Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България е на последно място по цена на труда в Европа

Христина Христова, бивш социален министър, в предаването Бизнес старт, 15.07.2016

Христина Христова, бивш социален министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христина Христова, бивш социален министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е на последно място по средна цена на труда в Европа. Неравенството се задълбочава през последните 10 години. България изостава, докато средната цена на труда в ЕС плавно се покачва, като това се случва на фона на колосалното увеличение на минималната работна заплата в България. Това каза бившият социален министър Христина Христова в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

През последните години се наблюдава дисбаланс на пазара на труда в България предвид факта, че ръстът на доходите в държавния сектор изпреварва този на частния. Ако погледнем структурата на безработицата, по данни на НСИ 60% от безработните са трайно безработни, коментира бившият социален министър. Производителността на труда в България достига около 40% средно за ЕС, а доходите изостават с над 4 пъти. Ключова дума на всички форуми на ЕС е кохезионната политика. Трябва да се наблегне и да има средства за тази кохезионна политика за сближаване, отбеляза Христова.

Тя коментира още промените в списъка на стоки и услуги, връчващи се на специализирани предприятия за хора с увреждания, прилагащи се към Закона за обществените поръчки. Трябва да се търси баланс, заяви Христова.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт