Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Реториката на Студената война се завръща

Проф. Тодор Тагарев в Бизнес старт, 14.07.2016

Проф. Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Никой не иска да се връщаме към времената на Студената война, но от гледна точка на реториката почти сме стигнали до там. Това каза проф. Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана, в своя коментар за срещата НАТО-Русия. В предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев той каза още: "НАТО се позова на Виенския документ, с който се регламентират конвенционалните сили в Европа и създаване на мерки за подкрепа на доверието и сигурността. Това е документ, който се появи в резултат на движение за разведряване в началото на 70-те години".

„Самият факт, че се връщаме 40 години назад и започваме да дискутираме темата дали страна, която провежда голямо учение, трябва да предупреди другата, не ме прави особен оптимист за близкото бъдеще“.

Диалог не знам дали е имало, имаше изявления от двете страни, каза експертът. „Добрата новина е, че тази среща се състоя, защото повече от две години диалогът бе прекъснат поради агресивните действия от страна на Русия и нарушаването на европейската архитектура за сигурност".

"Имаме интерес да има отворени канали за обмен на информация, за комуникация, за предотвратяване на ескалация на напрежението при непреднамерено използване на оръжие, каза още Тагарев." Това са техники от времето на Студената война, които сега се възстановяват".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт