Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ресурсите са евтини, защото не се калкулира загубата на екосистеми и здраве

Евгения Ташева в Бизнес старт, 13.07.2016

Евгения Ташева, Сдружение за Земята. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евгения Ташева, Сдружение за Земята. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Причината да са толкова евтини ресурсите в момента е, че при придобиването им има много разходи в здраве, в загуба на екосистеми, в страдание на местни общности. Това каза Евгения Ташева, Сдружение за Земята, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Те не са отчетени в цената на ресурсите, които използваме".

"Резервна планета за сега нямаме и би следвало да имаме целенасочени политики. Не можем да оставим само на пазара да решава, защото той оставя доста разходи и щети извън ценообразуването на всички продукти, които използваме. Всичко, което в момента потребяваме, е твърде евтино. Това не е истинската му цена. За това толкова лесно го изхвърляме, вместо да рециклираме, вместо да го използваме отново и отново". 

По думите на Ташева в България, поне по отношение на битовите отпадъци, липсва сериозна държавна визия какво трябва да се случва. "Трябва да се има предвид, не само чисто логистичният проблем как да съберем отпадъците, но да се вземат предвид и човешките системи - как на хората ще им бъде лесно да рециклират и защо ще го направят. Дизайнът на продукти също трябва да бъде такъв, че да могат да се рециклират, да се използват повторно и да са трайни". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт