Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мястото за сделки с основни борсови стоки е на стоковата борса и при ЗОП

Васил Симов в Бизнес старт, 13.07.2016

Васил Симов, директор на Софийската стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Симов, директор на Софийската стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около половината от поръчките на Българската стокова борса са от държавни и общински ведомства. Това каза Васил Симов, директор на Софийската стокова борса, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Българската стокова борса е търсена, когато се правят процедури по Закона за обществените поръчки от общински и държавни учреждения, като училища и болници, за организиране на търгове, например за горива. „Ако не се направи бърз и прозрачен търг, те биха могли да затънат в процедури и обжалвания, продължаващи месеци“.

„Говори се за създаване на звено в Министерството на финансите, което да поеме функциите по организацията на търгове, но недоверието става по-голямо. Когато всичко става на свободния пазар, всеки е спокоен, че няма да има нищо под масата“.

По думите на Симов, когато в България дойде вносител на зърно, например, той първо идва в Софийската стокова борса и дори и да не направи покупката си на борсата, той следи котировките и извършва сделката на борсови цени. Около 2-3% от търговията на зърно минава през борсата.

"Предлагането е по-голямо от търсенето и това натиска цените, за ужас на производителите. Тази година стартовата цена на пшеница и ечемик е с 20% по-ниска в сравнение с миналата година. При горивата летните дни действат стимулиращо за леко покачване на цената". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт