Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Поне €1 млрд. за реактора на АЕЦ Белене или България е на загуба

Доц. Валентин Колев, декан на електротехническия. факултет към ТУ София, Бизнес старт, 12.07.2016

Доц. Валентин Колев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Валентин Колев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Освен €550-те млн., които България трябва да заплати на Росатом към цената, платена от НЕК за реактора, трябва да се прибавят авансово платените €300 млн., както и над €110 млн. за адаптиране на изградения фундамент за стария реактор за новия.

Това заяви деканът на Електротехническия факултет към ТУ София доц. Валентин Колев по Bloomberg TV Bulgaria. В „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев доц. Колев говори за евентуалната продажба на поръчания реактор за АЕЦ Белене. Поради това, за да не излезе България на загуба, този реактор трябва да бъде продаден за поне €1 млрд, допълни той.

В следващите 10 години надали на българския потребител и износ ще са им нужни нови 15 тераватчаса енергийни мощности, заяви доц. Колев. Това е при положение, че производството на България в момента е от 15 тераватчаса, 10 от които са предназначени за експорт, допълни той.

Преди години HSBC направи оценка, че при тези условия на изграждане от руска страна няма как цената на енергията от АЕЦ Белене да бъде по-малка от €75/мгвч, заяви доц. Колев. Това означава, че ще влезем в нов проблем за изкупуването на тази енергия, както е случаят с американските електроцентрали, допълни доцентът.  

Чуйте повече:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт