Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нужни са превантивни мерки и наказателна репресия за борба с корупцията

Елеонора Николова, директор на БОРКОР, в предаването Бизнес старт, 12.07.2016

Елеонора Николова, директор на БОРКОР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елеонора Николова, директор на БОРКОР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато преди няколко години над 90% от законодателната дейност се извършава от централната изпълнителна власт, към този момент съотношението е 71% законодателна инициатива на Народното събрание и само 29% законодателна инициатива на Министерски съвет. Мигрира се към "една бърза писта", при която липсва предварително обсъждане, публичност и участие на гражданите. Това каза Елеонора Николова, директор на БОРКОР, в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й се наблюдава оптимистична тенденция в местната власт. Доверието към законодателната дейност е добро там, където местната власт работи прозрачно и наредбите биват широко дискутирани от обществеността. Някои дефицити на централно ниво се компенсират от добра местна власт, посочи тя.

Юристът коментира още приетия на първо четене в парламента Закон за предотвратяване на корупцията. "Обединяват се институции, чиито правомощия са ясни и сега", каза Николова. По-голямата част от тях имат оповестителен и етичен характер. Проследявайки отделните институции, които ще влязат заедно, не се забелязва нещо притеснително по отношение на тяхната дейност. Идеята е да се създадат хоризонтални връзки към тях и да има засилване на общото усещане за проверки и законност, най-вече насочени към висшите етажи на властта, обясни директорът на БОРКОР. Трябва да вървят успоредно два типа мерки за борба с корупцията – превантивни мерки и наказателна репресия, заяви още тя.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт