Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как се финансират научните изследвания в България

Проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН в предаването Бизнес старт, 12.07.2016

Проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първи път с разработването на новата стратегия за финансиране на научните изследвания в България се създава много тясно сътрудничество между бизнеса и науката. В бъдещите центрове за компетентност и за върхови постижения науката няма да бъде просто фундаментална наука, а ще бъде насочена и свързана с бизнеса. Това каза проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки това съществуват два притеснителни момента, засягащи доверието и равнопоставеността, добави тя. Добрите намерения, записани в новата стратегия за финансиране на научните изследвания, няма да бъдат реализирани, докато не се изчистят порочните практики, коментира проф. Долашка.

По думите й бизнесът започва все повече да се обръща към учените. С приемането на новата стратегия се очаква се да започнат да функционират 4 центъра за върхови постижения и 12-14 центъра за компетентност. Връзката между бизнеса и науката ще бъде много добра, ако тези центрове бъдат изградени както трябва, посочи още тя.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт