Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

НАТО след срещата на върха

Полк. Спиридон Спиридонов, главен редактор на Отбрана.com, в Бизнес старт, 11.07.2016

Танк"Фоксер" и бронирана машина Scout SV, произведени от General Dynamics Corp. на голф игрище в курорта Селтик Манор. Среща на високо равнище на НАТО в Нюпорт, Великобритания. 5 септември 2014. Снимка: Chris Ratcliffe / Bloomberg Танк"Фоксер" и бронирана машина Scout SV, произведени от General Dynamics Corp. на голф игрище в курорта Селтик Манор. Среща на високо равнище на НАТО в Нюпорт, Великобритания. 5 септември 2014. Снимка: Chris Ratcliffe / Bloomberg

Тонът на последната среща на върха на НАТО във Варшава беше доста по-умерен и остави вратичка за диалог с Москва. Видя се, че лидерите не бяха единни по всички въпроси и може би именно това доведе до смекчаване на тона с Русия. С оглед на предстоящото заседание на Съвета НАТО-Русия на 13 юли има сигнали, че нещата действително могат да се променят. Това коментира полк. Спиридон Спиридонов, главен редактор на Отбрана.com, в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му предпоставка за затоплянето на отношенията между Москва и Анкара е фактът, че Турция изгуби много от санкциите, наложени от Путин. "От тази гледна точка Турция беше принудена да смекчи тона, а това е добре дошло за Русия, защото Турция има една от най-големите и мощни армии и нейният глас тежи много силно."

Във връзка с членството на България в НАТО Спиридонов посочи, че ангажиментите на страната и нейните въоръжени сили стават все повече. Той каза, че малко държави успяват да покрият изискването за поне 2% от БВП за отбрана и България не е изключение.

"Сега се правят усилия за стартирането на три инвестиционни проекта във връзка с превъоръжаването на военноморските и военновъздушните сили. Всеки момент се очаква да се придвижи и проектът за сухопътните войски, който ще осигури нови бойни машини и оборудване на батальоните", допълни Спиридонов.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт