Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кои са двигателите на българската икономика?

Калоян Стайков, икономист в ИПИ, в предаването Бизнес старт, 11.07.2016

Калоян Стайков, икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Стайков, икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През първото тримесечие на 2016 се наблюдава развитие във вътрешното търсене – пазарът на труда и доходите се възстановяват, което се отразява позитивно на потреблението. През второто тримесечие на годината обаче се наблюдават някои сигнали, които навеждат на мисълта, че потреблението не е чак толкова стабилен двигател и по-скоро е изиграло моментна роля. Това каза икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му приносът на нетния експорт се забавя. Като цяло обаче се наблюдават положителни тенденции. Преработващата промишленост се възстановява, а износът на стоки с висока добавена стойност също нараства през последните години, коментира още той. Според икономиста частният сектор е достатъчно гъвкав, поради което потенциални негативни ефекти е по-вероятно да имат сравнително ограничено влияние върху България.

Трудовият пазар се възстановява трайно, каза още Стайков. По-големият проблем на пазара на труда е огромният недостиг на работна ръка, което може да се превърне в спирачка за ръста на икономиката. Наблюдават се всички предпоставки за по-ограничен ръст през тази година, прогнозира икономистът. Големият проблем остава липсата на реформи. Когато икономическата инерция бъде консумирана, ще бъде необходим допълнителен импулс, който да задвижи икономиката. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт