Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Под въпрос е дали ЕС е готова за едно ново разширяване в контекста на Brexit

Мариян Карагьозов в Светът е бизнес, 07.07.2016

 Мариян Карагьозов, докторант в Института по балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мариян Карагьозов, докторант в Института по балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа винаги е имала два цикъла – единият е на разширяване. Другият е, когато поредното разширяване е приключило, вече на вътрешно укрепване на самите институции, на механизмите. Това каза Мариян Карагьозов, докторант в Института по балканистика при БАН в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Под въпрос е дали ЕС е готова за едно ново разширяване в контекста на британското излизане". 

"В началото на мандата си в комисията Юнкер посочи, че Западните Балкани няма да бъдат включени в процеса на разширяване, поне до 2020 година. Това беше до някъде разбираемо, защото е ясно на всички, че нито политически, нито икономически, ние, страните от Западните Балкани, не отговаряме на условията. Въпреки това изказването беше много силен обезкуражаващ знак".

Сега виждаме преразглеждаме на това решение, но въпреки това процесът на евроинтеграция остава много сложен по няколко причини. Самата процедура е много по-тромава в сравнение с преди две десетилетия, каза още Карагьозов.

По повод затоплянето на отношенията между Турция и Русия Карагьозов каза: "Вероятно дори и да възстановят от части отношенията, няма да се стигне до това задълбочено партньорство, което наблюдавахме в годините преди избухването на сирийския конфликт".  

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт