Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България има неизползван потенциал за икономическо развитие

Проф. Митко Димитров, ръководител на Института за икономически изследвания към БАН, в Бизнес старт, 07.07.2016

Проф. Митко Димитров, ръководител на Института за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Митко Димитров, ръководител на Института за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

3% ръст на българската икономика не е достатъчен, за да намери отражение върху богатството на хората. Икономическият растеж трябва достига поне 4-5%, за да повлияе на безработицата, възнагражденията и намери отражение върху усещането на хората, че нещо се е променило. Това каза проф. Митко Димитров, ръководител на Института за икономически изследвания към БАН, в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България има нереализиран потенциал за икономическо развитие. Тя разполага с неизползвани фактори за растеж, сред които попадат земята, природните ресурси. Те могат да бъдат разширявани и използвани по-ефективно. Според проф. Димитров вътрешните фактори могат да окажат по-голямо влияние върху ефективността на икономическия растеж.

ЕС расте с ниски темпове, което се отразява в много по-голяма степен върху българската икономика, тъй като евросъюзът е основният търговски партньор на България, коментира още той как Brexit ще засегне българската икономика. Трябва да се намери подходящата формула по какъв начин ЕС може да стане по-ефективен. Проблемът е как националните държави да се интегрират. Евентуална мярка за влизане на всички страни от ЕС в еврозоната и Шенген е стъпка в правилната посока, смята още проф. Димитров. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт