Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пенсионната система до 2060 - има ли поводи за оптимизъм

Управителят на НОИ Бисер Петков в Бизнес старт, 06.07.2016

Пенсионери. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Пенсионери. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Пенсионната ни система трайно ще остане на дефицит през следващите 45 години и, ако в краткосрочен план финансовото състояние ще се подобрява, в дългосрочен то ще се влоши. Дефицитът от 5,3% през 2016 ще достигне 6,8% към 2060. Това заяви управителят на НОИ Бисер Петков в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той представи данните от последния актюерски доклад на института, който обхваща 45-годишен прогнозен период. Във връзка с очакванията за петкратно увеличение на разходите за пенсии до 2060 Петков коментира, че те ще се увеличават по-бързо от БВП, а в същото време се очаква броят на пенсионерите да намалее с 400 000. Прогнозите залагат в края на 2060 пенсиите за трудова дейност да достигнат 11,4% от БВП спрямо 9,3% сега. 

"Към момента около 5000 души са се възползвали от правото да прехвърлят парите си за пенсии от частните дружества към първия стълб.", каза Петков. Във връзка с проблемите около пенсиите за инвалидност той посочи, че е предвидено НОИ да участва в експертизата на работоспособността на втори етап след медицинската експертиза. 

В краткосрочен период се очаква спад в коефициента на заместване на дохода от 45% на 40%, което ще се дължи на изоставане в осъвременяването на пенсиите от ръста на средния осигурителен доход. 

Целия разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт