Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарът на нови автомобили е десет пъти по-малък от този на употребяваните

Александър Костадинов в Бизнес старт, 06.07.20106

 Александър Костадинов, търговски директор на Moto-Pfohe. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Костадинов, търговски директор на Moto-Pfohe. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Автомобилният пазар навсякъде по света е основен икономически индикатор, защото мобилността е много важна за икономиката. Това каза Александър Костадинов, търговски директор на Moto-Pfohe, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. "България няма специфична политика по отношение на автомобилния пазар. Държавата, на теория, трябва да стимулира покупката на по-екологични автомобили и да не подкрепя покупката на стари. За съжаление, не само стандартът на живот е причина това в България да не се случва".

"Вкусовете на българина при избор на автомобил не се различават много от тези в останалата част от Европа. Хората все повече избират автомобили кросоувър. Намират го за по-практично, по-безопасно и по-тренди". 

Голяма част от българите предпочитат 5 или 10-годишен премиум автомобил вместо нов, а разликата в замърсяването е в пъти, каза още специалистът. "Пазарът на нови автомобили е около 27 000 нови коли, а първата регистрация на употребявани автомобили в България е над 200 000". 

"Успяхме да подобрим рекорда на Гинес, като старият рекорд от 2014 е събиране на 830 автомобила Ford, като той е направен в САЩ. Българският рекорд е 1527 автомобила, което е и почти два пъти повече. Това е нещо, с което ние много се гордеем, и го считаме не толкова за рекорд на Ford, колкото за рекорд на България".

Вижте целия коментар:

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт