Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Иновативните фирми в България днес са около 35%

Доц. Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета за иновации към БТПП, в предаването Бизнес старт, 05.07.2016

Доц. Йосиф Аврамов, член на УС на БТПП и съпредседател на Съвета по иновации към БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Йосиф Аврамов, член на УС на БТПП и съпредседател на Съвета по иновации към БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако има статистика за актуалното състояние на българската икономика, вероятно данните ще покажат, че фирмите, които извършват иновации са около 35-40%, а не 26%, каквито са данните от последния доклад на НСИ. Това каза доц. Йосиф Аврамов, член на УС на БТПП и съпредседател на Съвета по иновации към палатата, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

„Това се дължи на двете проиновативни схеми по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Първата е за развитие на иновациите в действащи предприятия, а втората - за стартиращи иновативни предприятия. По втората мярка кандидатстваха рекорден брой фирми – 852, а по първата – 470“.

По думите на Аврамов българските предприятия имат желание да внедряват иновации, но им липсва производствен и административен капацитет, както и финансов ресурс. Те разчитат основно на европейски средства.

„Да не забравяме, че в България има много чуждестранни инвеститори, които ползват кредити от банки в своите страни с много малки лихви – 1%, 2%, 2,5%. Такива условия са невъзможни за българските предприятия, които могат да получат кредити от българските банки с лихви от порядъка на 5%, 5,5%, до 10 %“.  

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт