Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ЕС е имперски проект, представян на обществото като демократичен

Юристът Десислав Данов от Български финансов форум в Бизнес старт, 05.07.2016

Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

ЕС по същество е един имперски проект, представян на обществото като демократичен. Това е големият легитимационен проблем на блока. Много европейски лидери се страхуват идеята за референдума да не се разпространи и в техните държави. Това каза юристът Десислав Данов от Български финансов форум в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той поясни, че в България чисто юридически не може да се организира референдум, подобен на този на Острова, тъй като законът у нас предвижда да могат да се гласуват само договори, които предстои да бъдат подписани. "ЕС нямаше да има тези проблеми, ако се правеха референдуми на влизане, а не на излизане.", допълни експертът. Според него Brexit няма да има силно отражение върху нашата страна. 

Данов изрази оптимизъм за бъдещето на Великобритания, като каза, че в краткосрочен план може да има сътресения, но британските финансови институции са гръбнакът на Европа. "Те имат много козове и ще ги изиграят успешно, защото знаят какво правят." Според него управляващите ще опитат да запазят до голяма степен сегашните си възможности в ЕС. Юристът заяви, че може да възникне проблем при преговорите за движението на капитала с т.нар. паспортизация. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт