Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сега ли е моментът за членство в еврозоната

Икономистът Никола Янков и финансистът Искрен Пенчев в Бизнес старт, 04.07.2016

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Приемането в еврозоната е политически въпрос. Макар да има формални критерии, в края на краищата е въпрос на политически консенсус между останалите държави от валутния съюз. В последния доклад на ЕК от 2014 за България и Румъния беше дадена категорична оценка, че не са готови за членство. Това коментира икономистът Никола Янков в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него членството ще донесе допълнителна стабилност, която в момента не е достатъчна, въпреки наличието на валутен борд. Освен това рискът ще намалее, което ще доведе до спадане на лихвите. "От дълго време се говори за членството на България в еврозоната, но реално не се кандидатства. Причината е, че ще се засили контролът в две области – фискален по реда на критериите от Маастрихт и по-голям надзор върху банковата система".

Спадът при паунда и еврото след вота за Brexit не е големият катализатор за евентуалните тежки икономически и финансови последици за Великобритания. Това даже може да омекоти икономическия спад в страната. Големият проблем ще дойде, ако видим сериозен отлив на капитали през следващите месеци. Това каза финансистът Искрен Пенчев, който коментира и до каква степен Brexit може да подкопае идеята за по-нататъшна финансова интеграция на Стария континент. По думите му има силно гражданско движение против излизането и много фактори, които биха спрели този процес. 

Вижте целия разговор във видеото: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт