Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сивият сектор у нас се е свил значително през 2015

Д-р Милена Ангелова от АИКБ в Бизнес старт, 01.07.2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

През 2015 индексът "Икономика на светло" се увеличава чувствително и доближава психологическата граница. Това се дължи на въведените реформи в данъчната политика и по-ефективния митнически контрол. Това каза д-р Милена Ангелова от АИКБ в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя поясни, че индексът е съставен от два компонента - статистически, който отразява обективните изменения, и социологически, представящ нагласите на работодателите и служителите. По думите й българският бизнес потвърждава изсветляването на икономиката през последните години, но в по-ниска степен от статистиката. Неговото възприятие се разминава с реалната ситуация заради някои задържащи фактори като административното определяне на минималната работна заплата. Според Ангелова то трябва да бъде премахнато и за спомагане на изсветляването на икономиката са необходими още реформи в МВР, енергетиката, здравеопазването, трудовата експертиза.

Ангелова посочи като положителни примери за намаляването на сивия сектор туризма, строителството и селското стопанство с въведените миналата година еднодневни трудови договори. На другия полюс са минно-геоложката промишленост и дърводобивът.  

Целия разговор може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт