Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Франкфурт, Дъблин и Париж ще се конкурират за бизнеса на Лондонското Сити след Brexit

Финансистът Тодор Николов в Бизнес старт, 01.07.2016

Небостъргачите Tower 42,  кулата Heron, сградата Cheesegrater, сградата The Gherkin и небостъргача Walkie-Talkie се извисяват в небето на Лондон, Великобритания. 28 юни 2016. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Небостъргачите Tower 42, кулата Heron, сградата Cheesegrater, сградата The Gherkin и небостъргача Walkie-Talkie се извисяват в небето на Лондон, Великобритания. 28 юни 2016. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Лондонското Сити категорично ще изгуби от Brexit. То винаги е било един от най-важните международни финансови центрове. Със създаването на ЕС Лондон придоби специален статут. Благодарение на него и на благоприятните регулации градът привличаше много финансови инвеститори, международни компании и големи банки. Сега това ще се промени и Франкфурт, Дъблин и Париж ще се конкурират за част от бизнеса на Лондон. Това коментира финансистът Тодор Николов в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria

По думите му макар близките отношения между САЩ и Великобритания да се запазят, когато става дума за достъпа на американски компании до ЕС, те ще търсят други по-благоприятни места. От това може да спечели Ирландия. Финансистът заяви, че британската столица ще опита да запази специалния си статут по време на преговорите, но със сигурност няма да успее да го задържи на същото ниво. 

"Вече виждаме първи стъпки на консолидация в Европа, за да се предотврати последваща вълна от повдигане на идеи за нови референдуми.", каза Николов. Той допълни, че очаква да надделеят центристките виждания за развитието на континента. По думите му ЕК трябва да направи сериозен анализ на причините Лондон да е толкова предпочитано място за банкиране, либералния подход там и по-силното приближаване до свободния пазар.

Според финансиста е крайно време България да стане член на Шенген и еврозоната. Идеята всички страни членки на ЕС да влязат във валутния съюз той коментира така: "Това е една стъпка, която със сигурност ще доведе до консолидация и ще направи много по-сложни и трудни процедурите по излизане. Сега Великобритания не е част от еврозоната и затова излизането й от ЕС ще е много по-лесно."

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт