Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Полицейските държави са безсилни пред тероризма

Минчо Спасов и Мариян Карагьозов в Бизнес старт, 30.06.2016

Полицейска охрана пред Конгресния център в Истанбул, по време на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка. Истанбул, Турция. 1 откомври 1009. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Полицейска охрана пред Конгресния център в Истанбул, по време на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка. Истанбул, Турция. 1 откомври 1009. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Турция престава да бъде остров на стабилността в мюсюлманския свят. С полицейски мерки не може да се гарантира противодействие на тероризма. Това каза Минчо Спасов, бивш председател на Вътрешната комисия в българския Парламент, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"С полицейски мерки не може да се гарантира, не на 100, а дори на 20% сигурност, когато говорим за тероризъм. Дори държави, определяни, като полицейски, като Русия и САЩ, не могат да се преборят с тероризма. Изходът е търсене на корените на това зло - първо, като видим какво искат терористите, и  второ – как можем да се противодейства".

По думите на специалиста основният призив на терористичните групировки се свежда до "Не ме закачай и няма да те закачам". "Единствените случаи на български терористи бяха по време на "Възродителния процес. Много по-активна е борбата с тероризма с така наречените "меки мерки". Смекчаване на тона между различните религиозни общности, криминализация на богохулството, въвеждане на толерантност в образователната система".

Ситуацията в Турция е обособена от множество фактори, които са външни и вътрешни. За България заплахата не е сравнима с тази в Турция. Това каза анализаторът Мариян Карагьозов, който също се включи в разговора чрез скайп връзка. "До 2012 година политиката на Ердоган бе оценявана, като изключително успешна, а след това се определя като провал, като крах".

"В политиката нещата са много динамични и е много трудно да се каже, че само един човек е отговорен".

По думите на Карагьозов турската политика се сблъсква с проблеми в Кавказкия регион, със ситуацията в Близкия изток, с глобалните фактори на дестибилизация и е изправена пред необходимостта да възстановява влошени дипломатически отношения на много фронтове. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт