Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият антикорупционен закон няма да изкорени корупцията

Валентин Николов, председател на ресорната парламентарна комисия, Димитър Марков, експерт в ЦИД, Бизнес старт, 30.06.2016

Валентин Николов (в средата) и Димитър Марков (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валентин Николов (в средата) и Димитър Марков (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последният вариант на антикорупционния закон не се различава по много от предпоследния, само в начина на избор на новото бюро. Това каза председателят на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Валентин Николов в Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова, който заедно с експертът в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Димитър Марков говори за новия антикорупционен законопроект. В предния вариант беше заложено, че и директорът и заместник – директорът ще се предлагат от Министерски съвет и ще се назначава от президента, то сега т.нар. „Национално бюро“ ще се избира от парламента, допълни Николов.

Това бюро става неконтролируемо, защото в предходния вариант именно парламентът трябваше да контролира нашето бюро, каза Николов, допълвайки, че „този директор и неговия заместник няма кой да ги проверява за конфликт на интереси“, и реторично питайки „само ли ще се проверяват“?

Ключово е да се смени начинът, по който хората в тези институции се избират хората в тях и подчинението, каза Марков, добавяйки, че „създаваме специализирани институции, като в същото време цялата процедура по избор остава същата като преди, репликирайки същият стар орган“.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт