Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Brexit ще навреди на висококачествения български износ

Добрин Иванов, изп. дир. на АИКБ и Христо Йовчевски, управител на „Рико Стил“

Добрин Иванов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Добрин Иванов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Износът на България за Великобритания е основно от продукти с висока добавена стойност. Това заяви в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов, който, заедно с управителя на троянската мебелна фирма „Рико Стил“ ООД Христо Йовчевски, говори за ефектите на Brexit върху българския експорт за Обединеното кралство. Този износ е предимно от завършени продукти като мебели, облекла и машини за производство, а не суровини, допълни Иванов.

Великобритания е един от основните пазари за българските мебели, каза Йовчевски, като добави, че се очакват отложени поръчки, заради комбинацията от волатилността на паунда и нежеланието на местните купувачи да търгуват във други валути като евро или долари.

Прогнозите са, че ще бъдат въведени търговски мита във Великобритания, както и че икономиката на Кралството ще влезе в рецесия във втората половина на 2016 и ще остане така поне до края на другата година, каза Иванов, като добави, че това е жалко на фона на факта, че износът към Обединеното кралство е нараснал със 150% от 2009 насам. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт