Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европа на две скорости добро решение ли е за България

Кънчо Стойчев, социолог от Галъп Интернешънъл, и Георги Харизанов от Института за дясна политика, в Бизнес старт, 28.06.2016

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Връщането на Европа на две скорости е единственото, което може да се направи в момента. Очевидно е, че ЕС има нужда от по-голяма интеграция, но не всички страни са готови. Шокът от Brexit беше необходим, защото през последните 15 години Европа беше попаднала в прегръдката на една твърде неефективна и самозвана аристокрация в Брюксел – безброй хора, които харчат неоправдано много пари и причиняват неоправдано високи щети на всички европейски граждани. Това каза социологът от Галъп Интернешънъл Кънчо Стойчев в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него България има само един път и той е с Европа, но трябва ясно да заяви своите интереси и да се бори за тях. "България е средна и по големина, и по население, и по територия в Европа, но е безгласна буква, когато се опре до политическата класа."

ЕС стана пристан на политици, които нямат шанс за успех в собствените си страни и за хора със затихваща кариера. Отношението на самите държави към хората, които изпращат в Брюксел, за да управляват ЕС, също трябва да бъде подложено на ревизия, ако те изискват качествена работа на администрацията. Това коментира Георги Харизанов от Института за дясна политика. Според него предимствата от членството в ЕС определено са повече от недостатъците. "Европейската администрация като численост е наполовина на нашето МВР. Бавното взимане на решения не винаги е порок и може да се счита като изясняване на позициите.", каза още той. Харизанов допълни, че политиците трябва да спрат да гледат на ЕС като на "касичка", а гражданите - като на спасител. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт