Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво следва след Brexit

Икономистът Красен Станчев в предаването Бизнес старт, 24.06.2016

Икономистът Красен Станчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Икономистът Красен Станчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента присъстваме на заника на ЕС в този вид, в който го познаваме. Намираме се в навечерието на големи промени в световния стопански ред. Това каза икономистът Красен Станчев в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му действията, които могат да имат позитивен ефект върху Великобритания, включват съкращаване на бюджетни дефицити, бързо подписване на търговски споразумения, бързо внасяне в Комисията на искане за излизане. За Европа големите губещи ще бъдат новите страни членки, смята икономистът. Те имат по-добра обвързаност с ЕС и международните пазари. "В близките 2 години не виждам голям проблем за България", каза още той. До голяма степен всичко ще зависи от лихвената политика на ЕЦБ. Инициативите, които ограничават свободата на конкуренция в ЕС, вероятно няма да се осъществят.

Ако се стигне до ограничаване на функционирането и извеждането на Великобритания от този пазар, в дългосрочен план конкурентоспособността на ЕС запада. В момента натискът за Обединеното кралство ще бъде да запази своите предимства спрямо останалите юрисдикции, макар и като част от ЕС. Според икономиста програмата за намаляване на данъците във Великобритания няма бъде променена, макар и да бъде отложена за 1,5-2 години. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт